Publicitat
Política · 2 d'Agost de 2010. 12:57h.

Una coalició agafada amb pinces

La Conferència del Sobiranisme estableix catorze regles per pactar amb Laporta

Una coalició agafada amb pinces

Enric Canela, Joan Follonosa i Josep Manel Ximenis, en un acte de Suma Independència

La Conferència Nacional del Sobiranisme ha imposat catorze condicions per pactar una candidatura unitària amb Solidaritat Catalana (Joan Laporta) o Reagrupament (Joan Carretero), segons un document al que ha tingut accés e-notícies. La minuciositat de les regles ve pel fet que va sorgir d'un acord entre set partits: Bloc Sobiranista Català, CUP Arenys de Munt, Crida per la Terra, Els Verds-Alternativa Verda, Força Catalunya, Partit Republicà de Catalunya, i Suma Independència.

El text estableix una sèrie de regles i deixa clar que "el programa comú és la independència", però que "el discurs és lliure per altres qüestions" i que posteriorment cada partit podrà tenir "grup parlamentari propi" atès que aplega una sèrie de formacions de tot el ventall ideològic: des de l'esquerra de Crida per la Terra o la CUP d’Arenys de Munt a ecologistes d'Els Verds Alternativa Verda o la patronal del Cercle Catala de Negocis.

També preveu, per evitar conflictes interns, que "cada partit pot designar un nombre igual de consellers d’arbitratge signants del manifest 12 d’Abril, per formar un consell d’arbitratge" i un funcionament per quotes: "cada grup té una quota de base determinada i pactada que serveix de manera directa a la presa de decisions".

D'altra banda, les decisions que caldrà pactar entre tots els membres són: "les quotes de base, els quatre caps de llista, i els candidats a President del Parlament i President de la Generalitat". Sobre el treball parlamentari només estableix que "es farà mitjançant el discurs polític, l'exercici del vot, el treball parlamentari i l'ús dels mitjans de comunicació".

Pel que fa a "escenaris polítics", es planteja que puguin treure "majoria absoluta". "En aquest cas el pacte treballarà i establirà les condicions polítiques, nacionals i internacionals per a proclamar la independència i la proclamarà". En cas de "majoria relativa / minoria decisiva. El pacte treballarà intensament amb l'orientació d'aconseguir els acords nacionals oportuns per a la proclamació de la independència". Finalment, si assoleixen una "minoria no decisiva":  "El pacte treballarà en tots els aspectes decisius per a la sobirania nacional declinant la intervenció en d'altres aspectes sense renunciar-hi."

En relació a la disciplina de vot, estableix "el vot divers", però aclara que "no és llibertat de vot". "Cada opció serà votada pels grups segons la seva quota de participació dins del pacte. Els resultats es traslladaran als nostres parlamentaris els quals vindran obligats a respectar les proporcions de vot".

La coalició està fomada de moment per set partits: Bloc Sobiranista Català, CUP Arenys de Munt, Crida per la Terra, Els Verds-Alternativa Verda, Força Catalunya, Partit Republicà de Catalunya, i Suma Independència. Aquesta coalició compta a més amb el suport de les entitats: Acte de Sobirania, CADCI, Cercle Sobiranista Terres de Ponent, Cercle Català de Negocis, Col•lectiu 1714, Estat Català, Gent de la Terra, Institut IPEC i la Plataforma pel Dret a Decidir.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#17 Víctor, BCN, 03/08/2010 - 12:04

La predisposició de totes aquestes entitats a fer una coalició és una bona noticia. Cal que totes treballin pconjuntament per la independència i deixin les seves diferències per quan l'assolim.

#16 On és Joel Joan?, Barcelona, 02/08/2010 - 21:19

"Ay qué le estará pasando al probe Joel que hace mucho tiempo que no saleeee".
Ayyyy laralala!!!!!! Ayyyyyylaralala!!!!!!!!

#15 A. Nònim, Vic, 02/08/2010 - 19:11

El senyor de la barba és l'Agustí Soler.

#14 567, moncada, 02/08/2010 - 19:02

muchos partidos y plataformas independentistas ¿pero habra tanto elector independentistas como partidos?

#13 Oriol, Matadepera, 02/08/2010 - 18:54

I què me'n dieu dels quatre que es fan dir Força Catalunya? Per què no diu e-notícies quants afiliats té Força Catalunya (4, 5 o 6) i si n'hi ha algun que pagui una quota mensual? Xifres, senyors, xifres! La resta és fum.