Publicitat
Política · 23 de Març de 2010. 15:13h.

Una Constitució de nou pàgines

És la primera llei que Reagrupament vol presentar al Parlament si aconsegueix representació

Reagrupament va presentar la 'Constitució de Catalunya' durant la segona assemblea de la formació. Aquest document, de nou pàgines, consta de 26 articles que estan dividits en 5 títols per "restablir els drets sobirans" de Catalunya.

Segons Joan Carretero, aquest text "serà la primera llei que els diputats que representin Reagrupament al Parlament de Catalunya presentaran perquè s'aprovi" i entraria en vigor "l'endemà que s'aprovi en referèndum".

El primer punt del text, 'Principis generals. La sobirania', remarca que "Catalunya és un Estat de dret, independent, democràtic i social" i defineix els límits geogràfics, la capital, que seria Barcelona; el català com a única llengua oficial, la nacionalitat catalana i els símbols de Catalunya.

En el segon punt 'Els drets fonamentals' es posen de manifest els drets de tots els catalans com la dignitat humana, el dret a la vida, igualtat davant la llei, la llibertat i la prohibició de censura, entre altres.

En el tercer s'inclou la defensa de Catalunya i les despeses públiques com a  deures que hauran de fer front el catalans. Els dos últims punts tracten del poder de l'Estat i de la possibilitat "parcial o total" de modificar la constitució mitjançant un referèndum.

Antoni Abat, doctor en filosofia jurídica, professor visitant de la universitat d'Stanford (EUA) i un dels autors d'aquesta Constitució, ha assenyalat que el document  "és un punt de partida, és la base amb la que s'ha de treballar" i, en declaracions a e-notícies, ha explicat que "és una Constitució basada en el sistema americà". Per últim, ha dit que "som un poble i tenim dret a regular-nos i tenir una legislació pròpia".

Portada de la 'Constitució de Catalunya' de Reagrupament
Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 lucifer, NO a los bancos centrales, 23/03/2010 - 23:50

¿Qué conio significa un Estado social?
¿Copiarán la segunda enmienda (anulada en 1913) de Usa, la de los impuestos indirectos?
¿Prohibirá esta constitución los bancos centrales?
¿El gobernador del banco central será elegido democráticamente?

#9 Gos, Barcelona, 23/03/2010 - 22:32

Fran,
No has entes ben bé el sentit d'aquesta presentació (o pot ser no has volgut entendre)... Àquest text és la primera llei que presentaran els diputats de Reagrupament quan arribaran al parlament.
Quan s'aprovi, referendum

#8 Eduard Vivó, Can Fanga, 23/03/2010 - 22:15

Ah... Se m'oblidava. Abans de dir segons quines bajanades us l'haurieu de llegir... Si més no per no fer el ridícul.

#7 juan, Terrassa, 23/03/2010 - 21:34

Y donde están los derechos individuales que proclama la constitución americana? anda y que se vayan al carajo, quieren legalizar totalmente la dictadura perfecta que ya vivimos. Que plastas son, la pesadez tendria que ser delito, se llenarian las carceles

#6 Eduard Vivó, Can Fanga, 23/03/2010 - 21:32

Acollona veure la finura i profunditat dels arguments (mes aviat energuments) dels antis. Incapaços de dir res coherent en contra (ni poden ni en sabrien) utilitzen l'espai de comentaris com si fora la porta d'un WC públlic. Visca Catalunya lliure!