Publicitat
Política · 2 d'Abril de 2009. 16:20h.

Una persona, un vot

Ciutadans pel Canvi proposa una nova llei electoral perquè "tots els vots comptin igual"

Una persona, un vot

Polítics, escriptors, actors i periodistes a favor de la nova Llei

Ciutadans pel Canvi (CpC) impulsa una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè el Parlament elabori una nova Llei Electoral, pendent des de fa quasi 30 anys. Les eleccions a Catalunya, en efecte, encara es regulen per una disposició transitòria de l'Estatut: ni els sucessius governs Pujol ni el primer tripartit -ni pel que sembla el segon- han gosat posar fil a l'agulla.

Els quatre eixos de la proposta són: que tots els vots comptin igual independentment de la població de Catalunya d'on siguin els votants, llistes desbloquejades, passar de les quatre circumscripcions provincials a set i un Parlament -ara té 135 escons- amb un nombre d'escons variables en funció de la participació amb un mínim de 120 i un màxim de 150 -és a dir, amb una forquilla de 30 escons variables-.

La inciativa, tanmateix, ha causat suspicàcies tant en CiU com en Esquerra perquè Ciutadans pel Canvi -socis del PSC- l'han impulsat al marge del Parlament i per la via de la ILP. A més, el punt més conflctiu -que fa grinyolar també la relació entre Esquerra i PSC- és atribuir a cada persona un vot. Els socialistes en són partidaris perquè, amb el feu electoral de Barcelona i la seva àrea metropolitana, garantiria una victòria segura i probablement folgada, però els republicans -juntament amb els convergents- consideren que menystindria les comarques i que calen mecanismes compensatoris.

La recollida de signatures ha tingut el suport de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i personalitats de la societat civil, algunes properes al PSC, com Roser Capdevila, Rosa Regàs, Pere Portabella, Enric Majó, Viky Peña, Maria del Mar Bonet, Albert Solé, Gemma Lienas, Xavier Folch, Carme Riera, Marina Rosell i Marta Angelat. També de periodistes com Josep Cuní, que presenta 'Els matins de TV3; Enric Sopena i Margarita Sáenz-Díaz.

Una ILP és una actuació ciutadana que permet proposar lleis per tal que siguin debatudes pel Parlament de Catalunya. Permet als ciutadans i ciutadanes incorporar assumptes a l’agenda del debat parlamentari. Per tal que una iniciativa legislativa popular pugui ser debatuda al Parlament cal el suport d’un mínim de 50.000 signatures, que demostren que la proposta gaudeix d’un ampli suport ciutadà i afecta el conjunt de la població.

Publicitat
Publicitat

62 Comentaris

Publicitat
#62 Tià, Paisos Catalans, 05/04/2009 - 23:55

Ah.:del que he dit abans,el referendum que sigui una consulta a la mateixa gent que podia votar a les darreres eleccions.O bé es que esteu fent el joc als nazis.Aixo que voleu fer es traidoria.

#61 Tià, Paisos Catalans, 05/04/2009 - 23:50

Srs.deCxC:abans de fer aixo lo que heu de fer és obligar a que el sou minim interprofessional sigui de 1800 €l mes,14 pagues,8 hores dia,5 dies setmana i 30 dies vacances any.Llavors us creure.O lo que voleu son esclaus.Exigeixo 1 referendum pel tema

#60 DrNo, Bcn, 05/04/2009 - 23:33

Els de la foto són tots sociates i volen imposar un model electoral que no existeix en cap democràcia occidental.Ho proposen pq a l'area metropolitana és hegemonic el vot espanyol del PSOE.Franco va omplir Catalunya i ara ells acaben la feina fent la lle

#59 Ramon, Barcelona, 05/04/2009 - 20:23

Si els sociates demanen aquí el que no es fa a cap país i el que ni ells mateixos apliquen enlloc, senyal que les raons de vertebració que fan primar la petitesa i la singularitat, en el cas de Catalunya o bé els la repamplinfen o bé hi són hostils.

#58 republica, Barcelona, 05/04/2009 - 19:19

Amb aquesta mateixa regla de tres, Melilla, Ceuta, Segovia, Guadlajara, etc... no caldria que votessin a les generals. També defensa el PSC això a Espanya?