Les discrepàncies entre les plataformes promotores de la consulta del 13-D es relacionen, en part, amb l'existència d'un projecte, impulsat per alguns membres de la coordinadora, per crear una coalició de grups i plataformes independentistes. Posteriorment, intentarien la incorporació a aquesta coalició de Joan Laporta i del sector que dirigeix Joan Carretero.
Alguns dels promotors d'aquest projecte són Carles Mora, Enric Canela, Santiago Espot i Uriel Bertran, malgrat que aquest últim encara no té molt clara la seva posició definitiva sobre aquesta qüestió.
De fet, ja circula un esborrany per establir les bases d'un principi d'acord de cara a la presentació d'aquesta coalició, que serà presentada el proper dijous dia 17. Ja
han expressat el seu suport al manifest Enric Canela, Carles Móra,
Josep Manel Ximenis, Santiago Espot, Joan Solà i Antoni Catala, entre
d'altres. A la convocatòria es parla de la presentació "d'un ampli moviment unitari, que no pas un partit polític com equivocadament s'ha difós".
L'acord, que en principi sembla que està totalment fet, aplegaria a una sèrie de col·lectius, plataformes i personalitats, en una articulació semblant al que va ser Solidaritat Catalana a la primera dècada del passat segle.
Segons aquest esborrany, l'objectiu és "la constitució d’un moviment unitari per la creació d’una alternativa electoral independentista per tal d’assolir un Estat català independent".
També s'afirma que "cal que tots aquells que tenim l’objectiu que la nostra nació formi part del concert de les nacions lliures del món, deixem provisionalment de banda les nostres diferències i ens unim superant les nostres diferències polítiques, culturals i socials per aconseguir una majoria parlamentària per proclamar la independència de la nostra nació".
El text indica que els darrers fets "han col·laborat decisivament a fer que la independència estigui en la centralitat del debat polític i que es plantegi com a única solució viable per a la nostra nació. Però una solució que no podrà fer-se efectiva si no és amb la implicació de tot el poble català mobilitzat i compromès".
La nova formació és necessària perquè "la crisi que està patint Catalunya en tots els terrenys (polític, cultural, lingüístic econòmic i social), així com l’espoli continuat a què ens sotmet l’estat espanyol i la seva clara voluntat de fer-nos desaparèixer com a nació, fa urgent i imprescindible un canvi polític radical que ens porti a la independència, la regeneració i la recuperació de la confiança política".
D'altra banda, la coordinadora del 13-D ha difós un comunicat en el qual afirma que "convida a l´Alfons López Tena a treballar de manera unitària per enfortir aquest moviment de la consulta sobre la independència", i afegeix que "constata que la coordinadora no ha tingut mai ni té tampoc ara cap intenció ni desitg de constituir-se com a partit polític". També diu que "manté la voluntat de continuar amb la tasca de recolzament i suport a totes les comissions locals que vulguin promoure la consulta sobre la independència al seu municipi".