Política · 23 de Novembre de 2018. 12:59h.

Una professora danesa creu que el procés pot acabar com "a Iugoslàvia"

Marlene Wind revela que Puigdemont "va convidar-se a si mateix" en l'acte celebrat a la Universitat de Copenhaguen

Una professora danesa creu que el procés pot acabar com "a Iugoslàvia"

Marlene Wind, directora del Centre de Política Europea

La professora Marlene Wind, directora del Centre de Política Europea, va afirmar ahir que l'expresident Puigdemont "va convidar-se a si mateix" quan va assistir a un acte organitzat per la Universitat de Copenhaguen el passat mes de gener. Wind va explicar que les gestions prèvies les va fer un representant del moviment de les Illes Fèroe, un arxipèlag prop d'Islàndia però de sobirania danesa

La professora i els periodistes François Musseau, corresponsal a Madrid del diari Libération, i Paul Ingendaay, corresponsal europeu del Frankfurter Allgemeine Zeitung, van participar ahir en un debat sobre el procés organitzat a Barcelona per la diputada europea Teresa Giménez Barbat.

Marlene Wind va advertir, al seu parer, dels riscos de "balcanització" i de "conflictes ètnics com els de Iugoslàvia". També va equiparar el procés a "moviments populistes d'Hongria o Polònia". La professora va criticar l'abús de paraules com "traïdor". En la seva opinió, "si no estàs amb nosaltres estàs contra nosaltres".

El periodista francès François Musseau va considerar que el procés es basa en la identitat, el "terreny fèrtil" deixat per la sentència de l'Estatut, un relat "molt ben construït", la "maquinària mediàtica" i el "victimisme". "La designació d'un enemic que és Madrid", va continuar.

periodistesok.jpg

El corresponsal va destacar la "gran capacitat organitzativa" de l'ANC i d'Òmnium i la utilització de la "societat dels sentiments". "El dret a decdir és molt bonic: no hi ha res millor que mobilitzar-te per un somni", ha insistit.

Musseau va destacar la importància del relat d'"Espanya contra Catalunya, Espanya aixafa Catalunya" tot i la "democràcia espanyola és homologable" a altres democràcies europees inclosa la francesa.

L'alemany Paul Ingendaay va proposar per la seva banda diversos punts per sortir de l'atzucac: fermesa política, intel·ligència, previsió, bon màrqueting, diàleg, pacte i "moltíssima sort". "Necessiten polítics capaços de pactar solucions petites, aquesta és terra de pacte", ha manifestat.

Ingendaay va revelar que "a Alemanya sempre hem tingut una imatge romàntica de Catalunya" i va explicar que, a mitjans dels 80, hi havia ciutadans que portaven la C de Catalunya en el seu cotxe particular però que això s'ha acabat.

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#17 Tirant, Bcn, 24/11/2018 - 12:20

El procés que va acabar fent saltar pels aires a Yogoslavia no tine parangó amb Catalunya ni pot tenir, lògicament, el mateix desenllaç. Les diferències de Yogoslavia amb Espanya- històriques, polítiques, econòmiques, socials, etc. -són tan rellevants que la comparació no és de rebut, sobretot expressat per una professora amb certa cultura.

#17.1 Feinmann, Valencia, 24/11/2018 - 16:10

John H. Elliott: "El victimismo catalán es el mismo que el de los serbios"
https://bit.ly/2r1vRnv

#16 Rogeli, Tornabous, 23/11/2018 - 23:07

La balcanizacion es ni más ni menos es el objetivo de los golpistas lazis.

#15 Vikander , Cornellá , 23/11/2018 - 22:59

Vaya repaso. Zasca de pura realidad en toda la frente.
Deu ser fatxa.

#14 purria de tabarnia, bcn, 23/11/2018 - 19:56

Con unos cuantos salvapatrias pañolos en el tribunal de la haya?

#14.1 Sergi, bcn, 23/11/2018 - 21:12

Purria, te devolvieron la plata del corralito?

#14.2 purria de tabarnia, BCN, 23/11/2018 - 22:34

sergio,de donde crees que saca la plata tu madre para pagarte el internet?

#14.3 Sergi, Bcn, 23/11/2018 - 23:56

Ajajajajaja pringao!! Hablas como Maradona!! Tu ídolo Jjajsjs.

#13 Pan con tomate y jamón Ibérico, II*II El Dilluns tots al despatx., 23/11/2018 - 18:37

Hay una pequeña diferencia con el caso Yugoslavo; si bien también hay fanatismo, los dirigentes del separatismo catalanista son cobardes. Ni siquiera ha hecho falta sacar a pasear a "Blanquita" por las ramblas, ellos solos han echado a correr al grito de "El Dilluns tots al despatx..."