Publicitat
Política · 16 de Juny de 2009. 20:47h.

Uns Pressupostos que no serveixen per a la crisi

La crisi econòmica converteix en obsolets els Pressupostos aprovats just fa uns mesos

La crisi econòmica planeja sobre els Pressupostos de la Generalitat per a enguany, aprovats just fa uns mesos, quan l'impacte de la crisi no es preveia tan contundent com ha estat. El projecte de llei, en efecte, empra més el terme de "desacceleració" o el de "crisi financera", sobretot al seu preàmbul, malgrat que s'ha demostrat que és una crisi no només financera, sinó que afecta a tots els sectors de l'economia. A més, tant CiU com el PP han demanat de manera reiterada uns nous pressupostos de la Generalitat per a fer front a la crisi.

Malgrat tot, la consellera d'Acció Social de la Generalitat, Carme Capdevila, que va actuar aquest dimarts com a portaveu del Govern català després de la reunió d'aquest, ha dit sobre això que "no hi ha cap proposta del conseller Castells per revisar el Pressupost" de la Generalitat.

D'altra banda, a diferència de José Luis Rodríguez Zapatero, el president de la Generalitat, José Montilla, va ser dels primers polítics de l'Estat en admetre el terme "crisi" i en advertir de la seva gravetat, però totes les iniciatives econòmiques aprovades pel Govern català fins ara -incloses una seixantena de mesures- s'han mostrat insuficients: el passat més de maig va baixar en 221 persones, però la xifra total d'aturats és de quasi 452.000.

El Govern espanyol, com va anunciar divendres passat, després de la reunió del Consell de Ministres, ja ha revisat a la baixa les seves previsions davant de la disminució dels ingressos i l'augment de les despeses -sobretot, les prestacions per desocupació-, i per compensar, també va decidir una pujada dels impostos sobre la gasolina i el tabac.

El passat any es preveia una contracció del Producte Interior Brut de l'1,6% el 2009, i ara ha empitjorat aquesta xifra fins al 3,6%. A més, l'economia espanyola no tornarà a créixer fins a 2011, amb un avenç de l'1,8%, després de caure un 0,3% el 2010, per tornar a augmentar el 2012, amb una alça del 2,7%.
Respecte als comptes de l'Estat, el dèficit continuarà disparat i, després d'acabar-ne 2008 en el 3,8%, augmentarà al 7,9% a final d'any i es quedarà en el 5,2% el següent. Fins ara, l'Executiu preveia uns números vermells del 5,8% i el 4,8%, respectivament.

Amb aquestes importants variacions, és evident que els Pressuposts de la Generalitat també hauran de ser revisats. Les finances catalanes es fonamenten en els recursos que reben de l'administració central i en la recaptació d'impostos cedits -alguns de forma parcial- i propis.

Si aquests recursos disminueixen, està clar que les previsions fetes no serveixen. Per tant, els Pressuposts catalans hauran de ser revisats. De tota manera, i seguint el mateix criteri, l'augment dels impostos també afectarà a les finances de la Generalitat, encara que en aquest cas, de forma positiva. En qualsevol cas, els actuals Pressuposts de la Generalitat són paper mullat.

El conseller d'Economia, Antoni Castells
Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 pere, balaguer, 16/06/2009 - 21:06

Afegiria: uns pressupostos que fan vergonya