Publicitat
Política · 20 de Novembre de 2008. 22:44h.

UPyD qualifica el català de "dialecte"

Demana a Swiss Air que substitueixi el català pel castellà

UPyD qualifica el català de "dialecte"

Rosa Díez, principal dirigent d'UPyD

Unión, Progreso y Democracia (UPyD), el partit de Rosa Díez, considera el català "un dialecte" i entén que "no és obligatori ni tan sols a Catalunya", arguments amb els quals reclama a Swiss Air que rectifiqui els enregistraments de les comunicacions de cortesia que emet en el vol Zuric-Barcelona. Segons la carta enviada a la companyia aèria per José Manuel Opazo, membre d'UPyD a Barcelona, les cintes donen la benvinguda a l'aeroport del Prat en alemany i català, i no en castellà. "La decisió d'eliminar el castellà dels seus vols és incomprensible per a nosaltres, tenint en compte que Barcelona pertany a Espanya i que a Espanya l'idioma oficial a nivell nacional és el castellà", avisa Opazo.

"Amb decisions d'aquest tipus, descarten vostès 40 milions d'espanyols per afavorir (si d'això se'n pot dir afavorir) 3 milions de catalans, dels quals com a màxim 700.000 dominen la llengua catalana", afegeix. Després de recordar que "el coneixement del castellà és una obligació per a tot espanyol", Opazo diu que "el català no és, avui en dia, ni tan sols una obligació a Catalunya".

Per al membre d'UPyD, però, el català és un "dialecte. Nosaltres, com a espanyols, els bascos, els catalans, els gallecs i els espanyols d'altres regions, esperem i exigim un respecte, escrit en lletres majúscules, cap al nostre idioma matern. El que es traduiria en usar el castellà o espanyol i la segona llengua de la regió, però en tot cas el castellà ha d'estar present", argumenta en la carta a Swiss Air.

Per acabar, Opazo recorda el cas d'Air Berlin i la petició del Govern Balear perquè la companyia afegeixi el català en les seves comunicacions, demanda que l'empresa es nega a satisfer, i afegeix: "Comportaments similars que s'estan produint actualment en regions d'Espanya es van donar en l'època nazi. En aquella època molts van decidir mirar cap a un altre costat. En el cas de Swiss Air els fets són més greus perquè es tracta d'una empresa amb caràcter internacional que representa una nació neutral".

La carta d'Opazo té el suport de la direcció estatal d'UPyD, segons declaracions de Carlos Martínez Gorriarán, membre del consell de direcció del partit que defensa la reclamació perquè Swiss Air utilitzi el castellà en els vols a Barcelona.

Publicitat
Publicitat

81 Comentaris

Publicitat
#76 jbm, palma, 09/07/2011 - 01:07

Diccionario de la Real Academia Española de la lengua

mallorquín, na.
1. adj. Natural de Mallorca. U. t. c. s.
2. adj. Perteneciente o relativo a esta isla del archipiélago balear, en España.
3. m. Variedad de la lengua catalana que se habla en la isla de Mallorca.

#75 LATTIMER, REUS, 06/06/2009 - 22:10

EL Catalan es un dialecto..como va a ser una lengua.!! cualquiera con un minimo d cultura puede ver que es una dilecto.igual que el gallego o el valenciano..lo unico que tienen propio los catalanas es la prepotencia!

#75.1 Joan, Manacor, 11/07/2011 - 15:14

Cultura??? ho dius tu... que no tens ni cultura ni educacio??? Fes-to mirar.

#75.2 raquel , barcelona, 17/10/2011 - 17:15

para una afirmación como esta hay que ser ignorante. Sino, amigo "con un mínimo de cultura" de reto a que la respuesta me la mandes en catalan. Si es la misma lengua, no tendrás problema en escribirlo de esta manera.

#75.3 Kru, Bcn, 02/04/2012 - 18:13

El castellano es la lengua de los franquistas

#75.5 Anna, Vic, 27/03/2013 - 22:56

Hola, ¿me podrías responder la siguiente pregunta?
¿Cómo será un dialecto el catalán si es el idioma oficial de Andorra?

#74 Josep, Medellin, Antioquia, 17/12/2008 - 03:08

Opazo, llevaba un copazo.

#73 Catalans:Catalunya!, bcn, 16/12/2008 - 17:34

Ens queixem de Swiss Air però TV3 i CatRadio ja comencen a fer el mateix. El tristpartit no defensa el català i així ens va.
Catalans:defensem-nos!

#73.1 Català, València, 10/05/2012 - 20:56

Molt ben dit !

#72 Matilde, Barcelona, 22/11/2008 - 01:41

Quin ridícul amb aquesta carta! Segurament ha provocat hilaritat i hauran comentat que l'ha escrit un boig. No fa falta pintar-los perquè es pinten ells sols. Quina vergonya per la seva família, jajajajaja