Publicitat
Política · 12 de Juny de 2020. 22:15h.

“Vam cometre errors a l'Iraq”

Josep Piqué, exministre d'Exteriors: “el saldo final de la guerra va ser un fracàs”

“Vam cometre errors a l'Iraq”

L'exministre d'Exteriors, Josep Piqué, afirma que la decisió del govern de José María Aznar d'alinear-amb els Estats Units en la guerra d'Iraq va ser un “fracàs” que es va constatar “amb els atemptats de l'11 de març i la derrota inesperada del PP a les eleccions de l'any 2004”.

Piqué assenyala en una entrevista amb e-notícies que “havíem aconseguit establir una relació molt especial i directa amb els Estats Units”, però “es van cometre diversos errors” com “creure que hi havia armes de destrucció massiva” o que el règim de Saddam Hussein tenia relació amb Al-Qaida, “cosa absolutament falsa”.

“La intervenció militar a l'Iraq va servir perquè per primera vegada l'integrisme islamista d'Al-Qaida, i després de l'Estat Islàmic, arrelés a l'Iraq on no hi havia estat mai”, assegura l'exministre, qui conclou que "finalment el saldo va ser un fracàs ".

Josep Piqué, autor del llibre 'El mundo que nos viene' (Deusto), reflexiona que “els grans errors d'Occident han vingut de pensar que els altres pensen com nosaltres”. També és crític amb els “intents de occidentalitzar a la força” perquè s'han demostrat que “no han tingut sentit”.

“La intervenció occidental al Proxim Orient ha tingut finalment un balanç que només podem valorar de tràgic. El drama humanitari és terrible: Síria, Iraq, Afganistan, Líbia”, explica.

Pel que fa a el paper dels Estats Units, assenyala “l'abandonament d'EUA com a líder del concepte que anomenem Occident” amb l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca i la política de 'American First'. A més, subratlla que els Estats Units mostra “un cansament històric de ser el país qui acaba posant els dòlars i els morts” i avisa que “Europa haurà de madurar” i “gastar en defensa”.

L'exministre d'Exteriors assegura, d'altra banda, que Espanya no pot tenir un política exterior que “inspiri confiança” perquè “des de fora veuen que les opinions són volubles”. “Una política exterior ha de ser d'Estat i ha de tenir continuïtat al llarg de el temps”, indica.

Josep Piqué va tenir un paper rellevant en els governs de José María Aznar, on va ser portaveu de l'Executiu central i va ocupar les carteres d'Indústria (1996-2000), Exteriors (2000-2002) i Ciència i Tecnologia (2003). Posteriorment, va ser líder d'el PP a Catalunya i diputat al Parlament entre els anys 2003-2007.

També és autor dels llibres 'Iberoamérica y España: Política, Economía y Cultura', 'Cambio de era: Un mundo en movimiento: de Norte a Sur y de Oeste a Este' i 'El mundo que nos viene', entre altres.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#13 josep miquel, calella, 16/06/2020 - 17:10

Solament el primer paràgraf donaria per tot una tesis sobre política exterior. Ara sembla que Piqué lliga els atemtats del 11 M amb la col.laboració en la guerra d´Irak. Abans no ho deia així. Serà que vol vendre llibres o que s´ha tornat "mari complejines" com diu FJL. I d´acord amb el tema d´ETA. La colaboració d USA va ser fonamental .

#12 Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU PONTELA PONSELA LA MASCARETA PER SEGURATAT PER TU I PER TOTS HE TOTS I PODREN GUANYAR SI ENS LA POS, ELS ATEMPTATS DEL 17-A DEL 2017 DE BARCELONA y CAMBRILS TE CULPA LA GUERRA DE IRAK TE CU, 14/06/2020 - 09:49

SI EL P.P. DE JOSE MARIA AZNAR , RAJOY , CASADO No fuera hido a una inutil GUERRA DE IRAK Que solo hizo muchos muertos para nada .Despues de la INUTIL GURRA DE IRAK El MÚNDO Esta en mas peligro que nunca POR EL ESTAT ISLAMICO .ESTADOS UNIDOS REINO UNIDO y ESPAÑA Se lo pusieron facil para hacer los atentados que haora fan

#11 Aquella guerra va ser un expoli i un crim, BcN, 14/06/2020 - 08:19

La causa real era el petroli. El trio de la foto va enganyar amb un subterfugi de democràcia. El meu pare, qepd, va fer la següent reflexió al respecte: és com si a nosaltres Occident ens hagués bombardejat i destruït totalment en època de Franco. Iraq vivia sota una dictadura, però la guerra els va deixar pitjor i ells sabien que seria així

#10 Josep Pagès i Canaleta .P.P. TANTO CRITICAR A JORDI PUJOL , PERO EL NO NOS LLEVO A LA GUERRA DE IRAK NO FUE EL ALGU U TENIA QUE DIR , YA NO PODEMOS SABER QUE FUERA PASADO SI NO FUERAN ATACADO IRAK Y MATADO A SADDAM HUSSEIN , QUE, 13/06/2020 - 19:13

Jo crec que la ban cagar dues vegades fe la GUERRA DE IRAK Y SEGUNDO MATAR A SADDAM HUSSEIN .Ja que abans de DE LA GUERRA DE IRAK Qui contenia al ESTAT ISLAMICO A LA ZONA Tal y como si se a demostrado era SADDAM HUSSEIN . Despres de quels ESTATS UNITS , REINO UNIDO y ESPAÑA Baran anar alla AJUDARON ALS ISLAMISTES

#9 Onofre de Dip, Barcelona, 13/06/2020 - 18:06

Sin en Iraq, de una manera totalmente espontánea y por motivos exclusivamente internos hubiera estallado una guerra civil a la muerte de Sadam, la intervención aliada hubiera sido inevitable. Y en un escenario de violencia sectaria aún peor. Hubiéramos asistido a una guerra peor que la de Siria, que ya es decir.