Publicitat
Política · 30 de Desembre de 2009. 13:30h.

Vegueries o diputacions?

Les vegueries substitueixen les diputacions, però la supressió de les provincies passa per les Corts

Vegueries o diputacions?

Alcaldes del PSC no ho veuen clar

El debat sobre les vegueries -i el desacord entre PSC i ERC- ve donat perquè segons l'article 91.2 del nou Estatut (2006) "els consells de vegueria substitueixen les diputacions". El Consell de Vegueria, segons el mateix article 91.1, és "el govern i l’administració autònoma de la vegueria corresponen al Consell de Vegueria, format pel president o presidenta i pels consellers de vegueria"

D'altra banda, l'Estatut estableix també (article 91.4) que "la creació, la modificació i la supressió, i també el desplegament del règim jurídic de les vegueries, són regulats per llei del Parlament. L’alteració dels límits provincials, si s’escau, s’ha de portar a terme d’acord amb el que estableix l’article 141.1 de la Constitució".

La qual cosa suposa un escull perquè aquest article estableix que "la província és una entitat local amb personalitat jurídica pròpia, determinada per l’agrupació de municipis i la divisió territorial per al compliment de les activitats de l’Estat" i que "qualsevol alteració dels límits provincials haurà de ser aprovada per les Corts Generals per mitjà d’una llei orgànica".

De fet, el portaveu de CiU, Oriol Pujol, ja va recordar dimarts que “l’Estatut diu clarament que hem de substituir les diputacions per vegueries però ni en això es posen d’acord”. “Ningú entendria que aparegués una nova categoria administrativa que es digués vegueria i se sumés a les ja existents” va afegir qui va demanar la supressió “d'alguna de les administracions existents”.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 Francesc, Barcelona, 04/01/2010 - 13:53

La nostra tradició ha estat de sempre les vegueries. Les diputacions és un invent centralista. Per tant, suprimir les diputacions i refer les vegueries.

#23 vulcano, Manresa, 02/01/2010 - 09:37

Benvolgur btorra, no li diria que no té raó si no hagués vist com funcionen els CC. Les diputacions han demostrat, sense entrar en ¨consideracions polítiques, 1000 vegades vocació de servei als municipis que la Generalitat i sense tanta prepotència

#22 El Capitán Trueno, Barcelona, 31/12/2009 - 16:50

¿Galgos o podencos? ¿autonomía o independencia? Mientras los ciudadanos sufrimos la crisis, los políticos se dedican a entretenernos con embelecos para rapiñar todos los botines que puedan.

La Cataluña ilustrada

#21 btorra47, Barcelona, 31/12/2009 - 12:59

cont. Tots els seveis, gestió i asistencia als municipis es podria fer desde la C.de Governació, els recursos son els mateixos i amb molt menys burocracia , carrecs i menys despesa.

#20 btorra47, Barcelona, 31/12/2009 - 12:56

Vulcano: Estem d'acord amb aixó de les diputacions, tot i que la seua estructura politica es molt cara , 4 presidents, diputats, direct,.grals, ect. es molt diner, amb un conseller de governació ja ni ha prou. No parlo de suprimir cap servei, cont.