Publicitat
Política · 10 de Setembre de 2013. 21:00h.

Via catalana cap a la independència

Mas proposa "dret a decidir, consulta, transició nacional i forma d’Estat"

Via catalana cap a la independència

Mas, durant el missatge institucional

El president de la Generalitat, Artur Mas, en el seu missatge institucional abans de la Diada ha afirmat que "hi ha un “catalan way”, una via catalana" cap a la independència i que "el full de ruta està traçat: dret a decidir, consulta, transició nacional i forma d’Estat".

"Al costat del full de ruta hi ha un “catalan way”, una via catalana -ha manifestat-, una manera de fer: democràcia, diàleg, legalitat, civisme, esperit pacífic i àmplies majories. I respecte a les minories, perquè qualsevol projecte de país ha d’estar al servei del país sencer: és a dir, dels set milions i mig de catalans i de catalanes".

"No ens hem d’apartar ni un mil·límetre -ha insistit després de la polèmica dels darrers dies- del full de ruta, però tampoc de la via catalana o manera de fer. Cal fer la transició nacional, però cal fer-la bé. I això és responsabilitat de tots".


Mas ha insistit que "el meu compromís, avui, no només és tan sòlid com el de fa un any, sinó que és clarament explícit: el poble de Catalunya ha de ser consultat l’any vinent sobre el seu futur polític".


"Tan ferm és el meu compromís amb el dret a decidir del poble català -ha continuat- que, com he donat a conèixer aquests dies, estic disposat a utilitzar tots els instruments democràtics i legals a les meves mans per facilitar que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur com a país".

El president ha recordat d'altra banda que el nou centre cultural del Born, inaugurat ahir, és "un espai que ens mostra fins a quin punt es va voler aniquilar un país, unes institucions, uns drets, una llengua i una cultura" i que "el full de ruta està traçat: dret a decidir, consulta, transició nacional i forma d’Estat".

També ha augurat que la cadena humana de demà serà "una gran mostra de patriotisme, de civisme i de compromís", però "l meu paper institucional aconsella no ser-hi físicament". De la mateixa manera que el meu compromís és inequívoc també ho és la meva voluntat que el procés sigui gestionat amb seny, que fem bé les coses. Perquè només fent molt bé les coses podrem aconseguir els nostres objectius".

Finalment, ha recordat que el seu compromís és "aixecar el país econòmicament, redreçar-lo socialment, enaltir-lo democràticament" i que "dret a decidir, prosperitat, justícia social i qualitat democràtica són, totes elles, parets mestres de la casa que volem construir" en una picada d'ullet a ERC.

(veure discurs sencer)

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#20 pepito, barcelona, 11/09/2013 - 13:26

catalan guay ????????????????????????????

#19 Julius, España, 11/09/2013 - 12:32

El derecho a decidir ya lo tiene: diputados a las Cortes Generales. Las Cámaras regionales para los asuntos delegados por las Cortes Generales. Como cualquier región. ¿Derecho a decidir sobre asuntos que corresponde decidir a todos? Jajja. Coja su cuenta bancaria y ponga su paísito en otra parte.

#18 Eduardo González Palomar, Manlleu, 11/09/2013 - 12:20

¡Vivir para oír (va sobre el victimismo que trata de colar Artur Mas en cada uno de sus discursos)!:

http://rnn-gonzalez-palomar.blogspot.com.es/

#17 Ortega-Casamitjana, bcn, 11/09/2013 - 00:52

Los muy subnormales creen que tienen al oso "al sac i ben lligat" y aún ni le han olido el rastro Y como busquen demasiado al oso y le toquen mucho los cojones, pies para qué os quiero. Lo que estará "a tocar" será Perpignan.

#16 joan, Pyongyang, PPCC, 11/09/2013 - 00:38

Si en la consulta no sale lo que ellos quieren, lo de la transición y la forma de Estado sobra. Aunque ya conocemos la democracia orgánica del independentismo.