Publicitat
Política · 8 d'Octubre de 2019. 09:58h.

Volen que tots els metges parlin català

Plataforma per la Llengua reclama cursos "obligatoris" i "sancions administratives"

Volen que tots els metges parlin català

La Plataforma per la Llengua denuncia "un increment de casos de discriminació lingüística a pacients en centres de salut catalans, que són sistemàtiques i no s’investiguen". L’ONG del català demana que "el Departament de Salut hi posi remei i adopti un protocol contra les discriminacions lingüístiques que prevegi la provisió de cursos de català obligatoris per a tots els facultatius".
 
"S’encenen les alarmes a la sanitat pública. La llengua està tocada i, paradoxalment, ningú posa cap bena a la ferida. Més aviat al contrari: els cops continuen. Es produeixen dins la mateixa consulta. Alguns són cada vegada més letals. Al CAP i a l’hospital. Alguns professionals i directius del món de la salut, cecs en drets lingüístics, fins i tot reconeixen que la maltracten. I que si n’han de tenir cura, ja els ho dirà algú altre", lamenten.

En aquest sentit denuncien "més d'una vintena" durant el 2019 de pacients que "han patit alguna discriminació o vexació per haver-se dirigit en català al personal sanitari". La Plataforma assenyala cinc centres mèdics on, a partir de diferents incidents viscuts, no es respecta el català: "El CAP de les Corts", "l'Hospital de Figueres", "l'Hospital de Mataró", "el CAP de Valldoreix" i "el CAP Martí Julià de Badalona".

La Plataforma per la Llengua considera que "l’única solució completa al problema és adequar la contractació del personal sanitari a la legislació, que requereix que estigui lingüísticament capacitat". També demana al Departament de Salut "adoptar un protocol contra les discriminacions lingüístiques que prevegi la provisió de cursos de català obligatoris per a tots els facultatius, amb un termini màxim per adquirir les competències lingüístiques mínimes per poder atendre qualsevol pacient en llengua catalana".

"Aquesta legislació ha de preveure un règim d’infraccions i sancions administratives contra els responsables de vulneracions dels drets lingüístics dels ciutadans", sentencien.

Publicitat
Publicitat

77 Comentaris

Publicitat
#61 Vicky, Barcelona, 09/10/2019 - 23:19

Normal que se pida el catalán, es nuestra lengua, y sino la defendemos y la protegemos se perderá, aunque leyendo aquí los comentarios de "españolitos carpetobetónicos" ya es lo que se quiere. Pues somos muy tenaces, y luchamos por nuestra cultura.

#61.1 Ribes, Hospitalet, 10/10/2019 - 21:00

És 'carpetovetónicos'. Quant de mal ha fet la immersió!

#60 Mich, O Rosal, 09/10/2019 - 17:03

Cada vez más zumbaos los testarudos indepes. Quien no quiera hablar español en España o imponer sus ideotologías por encima de lo racional que busque asilo fuera. En Waterloo por ejemplo. Cansinos

#59 rosa, Barcelona, 09/10/2019 - 09:44

Us heu carregat la medicina amb el conseller Boy Ruiz , els metges que podent marxen, tot plegat fa pena, feu pena, sou uns incompetens.

#57 Sulibeyo, Barcelona, 09/10/2019 - 02:23

Quiero que me atienda un médico que hable catalán PERO con acento Lleidetá.

#56 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 08/10/2019 - 23:25

Plataforma pel Nazisme haciendo lo que mejor se le da. Ya se pueden dejar el bigotillo a lo Adolfo.