Publicitat
Política · 13 d'Agost de 2010. 22:38h.

Xavier Roig desqualifica les primàries

"Els beneficiaris finals de la democràcia no han de ser els militants de partit, sinó els electors

Xavier Roig desqualifica les primàries

Xavier Roig, en una imatge d'arxiu

L'escriptor i assagista Xavier Roig es mostra molt crític amb el concepte d'eleccions primàries que tenen els partits polítics a Catalunya i en l'Estat espanyol en un article publicat al diari Avui-El Punt, amb el títol "Primarias de parvulari".

"Aquests dies", afirma, "s'està parlant molt de la democràcia interna dels partits. Per una part, Solidaritat Catalana propugna confeccionar les llistes de forma assembleària. Diuen que han de sortir 'des de baix'. A Madrid, la provincial del PSOE farà unes primàries per triar el candidat 'oficial'. Aquests actes em recorden la gent que es perfuma per dissimular que no s'ha dutxat. Ja se sap, posats a fer pudor, que no sigui tan desagradable".

Després d'afirmar que "els beneficiaris finals de la democràcia no han de ser els militants de partit, sinó els electors", escriu: "Que els partits d'aquí vulguin fer veure que practiquen la seva democràcia interna per, després, encolomar-nos una llista tancada d'una circumscripció aberrant, sembla una aixecada de camisa massa forta, no troben? Un diputat escollit en llista tancada a la circumscripció de la província de Barcelona, quins interessos representa? Els de la gent de la Pobla de Lillet o els de la gent de Sitges? Per tant, jo demanaria menys demagògia. Perquè apel·lar a la sacrosanta paraula democràcia pel fet de representar el teatret de les eleccions internes és, un cop més, un insult a la intel·ligència".

I afegeix: "Escoltin, partits: facin les llistes com més els interessi, perquè d'aquelles que vostès produeixin, els electors no podrem treure'n cap profit. Però, això sí, incloguin en el seu programa la reforma del sistema electoral. Jo vull elegir i conèixer la cara del diputat del meu districte. Vull interpel·lar-lo a la seva oficina els caps de setmana. Vull saber que el seu partit l'escoltarà, perquè, si no s'escolta el que ell suggereix (pressionat per l'electorat del seu districte), pot ser que la propera vegada aquest electorat no el voti i, per tant, el partit haurà perdut un diputat (i ell la cadira). Això és democràcia. La resta, disculpin-me, són ganes de fer el tocatimbals".

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Daniel, Vic, 18/08/2010 - 01:01

Se m'acuden moltes apreciacions sobre l'article de xavier roig.
S'ha de dir que es manté coherent amb les seves idees però diametralment oposat a les meves.
Per alguna cosa s'ha de començar.
Senyor XR és vostè independentista o menfotista?

#6 Lluís, Barcelona, 16/08/2010 - 08:38

De res serveixen les primàries si es manté la disciplina de vot. En Roig té raó: que hi posin a qui vulguin, perquè tots acabaran votant allò que els mani la direcció del partit. Amb disciplina de vot no calen plens; només juntes de portaveus.

#5 ISIDRE, Sant Fruitós, 14/08/2010 - 23:45

Albert Puig: no recordo l'alternativa del Roig, possiblement excel.lent i purista, que ben segur proposa. Però a les persones del dia a dia, amb què ens deixa? On és ell? Emigrem a mart? O escrivim teories contra les realitats? sempre donant lliçons...

#4 Ignasi, Sant Antoni de Vilamajor, 14/08/2010 - 17:14

Mentre no es demostri el contrari, les llistes obertes son el sistema mes democràtic i transparent. Si a algú els hi fa por, es per que pensa que no el votaran ni els seus.

#3 Albert Puig, Cornellà de Llobregat, 14/08/2010 - 16:45

Santfeliuenc: no barregis naps i cols. En XR parla de sistema electoral, no d'estratègies electorals ni unitats.
Isidre: et recomano "La dictadura de la incompetencia" d'en X.Roig, on fa anys va escriure el mateix que diu a l'article