Publicitat
Política · 20 de Juliol de 2010. 21:50h.

Zapatero s'acosta al PNB en detriment de CiU

L'adjudicació de Caja Sur a la BBK és part de la negociació amb els nacionalistes bascos

Zapatero s'acosta al PNB en detriment de CiU

Una imatge d'arxiu de Josep Antoni Duran i Lleida amb el president del PNB, Íñigo Urkullu

La direcció del PSOE ha arribat a la conclusió que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i la proximitat de la campanya electoral catalana fan inviable un pacte amb CiU. Per això han decidit pactar amb el PNB.

A la tardor, el PSOE té un debat en el Congrés que és fonamental per al futur de la legislatura: els pressupostos generals de l'Estat. Si el Govern de Zapatero no aconseguís els vots necessaris, "molt probablement", segons fonts socialstas, "caldria dissoldre les Corts i convocar eleccions avançades".

L'objectiu és aconseguir un pacte amb el PNB. En aquest marc, segons les mateixes fonts, s'ha decidit l'adjudicació de Caja Sur, intervinguda pel Banc d'Espanya, a la caixa basca BBK, controlada pels nacionalistes.

La decisió no ha estat fàcil, perquè "el partit esperava", han dit les fonts del PSOE, "que la subhasta es decidís a favor d'Unicaja", que ja havia estat prop de la fusió amb la caixa intervinguda, una sortida que demanava el president de la Junta, José Antonio Griñán.

L'adjudicació de Caja Sur a BBK ha creat un conflicte amb la Junta andalusa, i un altre amb el lehendakari, Patxi López, i el PSE, que veuen amb lògics recels les negociacions entre el PNB i el PSOE.

Segons les mateixes fonts, en les negociacions podria haver entrat també l'aprovació dels pressupostos de les diputacions forals basques, un tràmit pel qual el PNB necessita el suport del PSE.

Aquesta situació es produeix després de diversos contactes mantinguts pel president del PNB, Íñigo Urkullu, amb dirigents socialistes, entre ells, el president del grup parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso.

En qualsevol cas, si aquestes negociacions arriben a bon port, com sembla ara per ara, la formació més perjudicada seria CiU, que perdria la seva capacitat d'influència sobre el Govern espanyol i part del seu marge de maniobra al Congrés dels Diputats.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 joan, manresa, 21/07/2010 - 12:13

El Casal.12 05 h.--El Sr.Zapatero es capaç de vendreu tot,u capgira tot,crea problemas on no ni yan,un verdader "enemic publc nº1"..I seguex...Are prepara una jugada al Pais Basc,tot per aprobar els pressopostus..Al Sr.Lopez ya li tremolen las cames

#2 núria, bcn, 21/07/2010 - 09:30

Sempre que Catalunya aixeca el cap s'en acaven beneficiant altres. Per aixó la única via és l'estat pròpi. Estem en un carreró sense sortida. CiU ho ha d'entendre.

#1 Terraxa, Terrassa, 20/07/2010 - 22:53

Té collons!!! Els bascos tenen concert econòmic, una seguretat social pròpia, pacten el que volen.... I ningú els insulta, ni els titlla de lladres,... I pobre del que s'hi atreveixi!!