El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha culpat el Govern de les càrregues policials que es van produir l'1-O durant la celebració del referèndum i ha manifestat que el "comportament arbitrari, irresponsable i il·legal" de l'Executiu de Puigdemont va generar un "clima de crispació i desobediència". "Lamento com qui més que hi hagi hagut ferits, però els responsables són els que van generar el clima de frustració", ha reblat el membre del Govern espanyol, que ha acusat la Generalitat d'"alçar els carrers".
Zoido també ha qüestionat el paper dels Mossos d'Esquadra aquell dia perquè eren els responsables de precintar les seus electorals i ha assegurat que la seva actitud va ser d'"absoluta passivitat" i "nul·la col·laboració" davant l'actuació de la Policia Nacional i Guàrdia Civil. En aquest sentit, ha subratllat que la policia de la Generalitat "va triar no intervenir en moltes escoles" i ha destacat "la inacció de moltes patrulles dels Mossos en moltes escoles".
El titular d'Interior ha dit que "la limitada eficàcia de la feina que corresponia als Mossos va fer que s'hagués d'activar la policia estatal". "Es dóna la circumstància significativa que en la majoria dels casos en què Mossos afirma haver evitat l'activitat de votació en el centre, existint un únic punt de votació designat en aquesta localitat (o dos punts tots dos desactivats), el Govern català va oferir resultats de la votació en aquestes localitats", ha afegit.
Juan Ignacio Zoido ha revelat al Senat la despesa que li ha suposat a l'Estat el desplegament policial davant el referèndum i ha xifrat en 87 milions d'euros el cost de l'operació Copèrnic, en què van ser desplaçats a Catalunya fins a 6.000 efectius policials. "Ha estat un preu molt alt (els 87 milions) que hem hagut de pagar per l'arrogància del govern independentista", ha apuntat.
El ministre ha denunciat que "les Forces de Seguretat van trobar concentracions organitzades i preparades, en alguns cas de centenars de persones, en altres de al voltant de 1.500 que, o bé mitjançant una resistència passiva, o bé, exercint directament la força, tractaven d'impedir l'accés dels agents policials als locals".
"Les Forces i Cossos de la Seguretat de l'Estat van haver de apartar un a un a tots els que col·locaven com a parapet per impedir el seu accés als locals, intentant amb això obstruir l'acció de la Justícia". "I no dic que tots els que hi fossin fossin radicals, però sí que hi havia radicals organitzats infiltrats entre ells", ha aclarit. "Alguns col·lectius independentistes van impartir cursos sobre com dificultar el desallotjament de les persones que impedien el compliment de les ordres judicials".
Finalment, ha ressaltat "l'actuació dels anomenats Comitès de Defensa del Referèndum que, especialment a la ciutat de Barcelona, operant com a elements de coordinació i execució dels actes preparatoris i executoris de l'oposició a les forces de Seguretat de l'Estat, haurien protagonitzat les accions de parapet en els punts de votació per a tractar d'impedir les actuacions policials".